Αλλεργιολογικό Ινστιτούτο Πειραιά

Αλκιβιάδου 185 & 2ας Μεραρχίας Πειραιάς

Αναφυλαξία

Αναφυλαξία

Το αποτέλεσμα θα είναι μια συστηματική και μαζική αντίδραση στην οποία ο οργανισμός να μην είναι ικανός να αντεπεξέλθει και αν δεν γίνουν άμεσα θεραπευτικοί χειρισμοί τότε η ζωή του/της ασθενούς βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο. Τέτοιου είδους αντίδραση μπορεί να υπάρχει στα πλαίσια μια φαρμακευτικής ή τροφικής αλλεργίας ή μετά από νυγμό υμενόπτερου αλλά και σε άλλες περιπτώσεις όπως η αναφυλαξία από άσκηση ή στην κνίδωση εκ ψύχους. Διαφορετικές ονομασίες που μπορεί να χρησιμοποιηθούν είναι το αλλεργικό shock και η αναφυλακτική αντίδραση

Αναλυτικότερα τα συμπτώματα ανάλογα με το σύστημα του ανθρώπου μπορεί να είναι ως ακολούθως:

  • Αναπνευστικό σύστημα: Βήχας, δύσπνοια, καταρροή, δυσκολία στην αναπνοή, πταρμοί
  • Κυκλοφορικό σύστημα: Πτώση πίεσης, αρρυθμία
  • Γαστρεντερικό σύστημα: Εμετοί, διάρροια, κοιλιακό άλγος
  • Δέρμα: Κνησμός, εξάνθημα, αγγειοοίδημα
  • Νευρικό σύστημα: Λιποθυμία, ζάλη

Η διάγνωση πρέπει να είναι εξαιρετικά γρήγορη διότι ο πόνος στον οποίο τα συμπτώματα θα εμφανιστούν είναι πραγματικά πολύ μικρός ενώ η θεραπευτική αντιμετώπιση θα πρέπει να είναι άμεση γιατί τυχόν καθυστέρηση της μπορεί να αποβεί μοιραία. Για να διαγνωστεί, χρειάζεται η συμμετοχή δύο ή περισσότερων συστημάτων που αναδεικνύει ακριβώς και τη μαζική και ολοκληρωτική αντίδραση όλου του οργανισμού.

Χρήσιμο εργαλείο για τη διερεύνηση της αναφυλαξίας είναι η μέτρηση της τρυπτάσης στο αίμα. Πρόκειται για ένα ένζυμο το οποίο βρίσκεται στα κύτταρα αλλά στα πλαίσια μια αλλεργικής αντίδρασης, απελευθερώνεται στο αίμα του ασθενούς αλλά η μέτρηση πρέπει να γίνει το αργότερο εντός λίγων ωρών από την αντίδραση.

Η θεραπευτική παρέμβαση είναι ζωτικής σημασίας και πρέπει να είναι άμεση ώστε να είναι και αποτελεσματική. Η αγωγή που πρέπει να χρησιμοποιηθεί περιλαμβάνει αδρεναλίνη, κορτιζόνη, αντισταμινικά και βροχγοδιασταλτικά με στόχο την αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας όλων των συστημάτων και οργάνων του οργανισμού. Γίνεται αντιληπτό πως αρχικά θα πρέπει να υπάρξει έγκαιρη αντιμετώπιση της αναφυλακτικής αντίδρασης αλλά εξίσου θα πρέπει να γίνει διερεύνηση του αιτιολογικού παράγοντα ώστε να προληφθεί μια νέα αντίδραση στην ίδια ουσία.

 

Χρησιμοποιούμε cookie για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Εάν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Το αποδέχομαι

Αλλεργιολογικό Ινστιτούτο Πειραιά

Αλκιβιάδου 185 και 2ας Μεραρχίας
τ.κ. 18535 – Πειραιάς (Τερψιθέα)

Τηλ. Κέντρο: 2104288000
Κινητό: 6978993748
Email: glallergy@gmail.com

Copyright © 2014 - 2022 Λούρμπας Γεώργιος. All Rights Reserved. Designed by EzStore.gr