Αλλεργιολογικό Ινστιτούτο Πειραιά

Αλκιβιάδου 185 & 2ας Μεραρχίας Πειραιάς

Τι είναι αλλεργία;

Τι είναι αλλεργία;

Η ετυμολογία της λέξης προέρχεται από τη λέξη άλλος ( δηλαδή διαφορετικός από το φυσιολογικό) και έργο (δηλαδή δράση του οργανισμού). Δηλαδή αλλεργία σημαίνει "λάθος δράση" του οργανισμού.

tree.png

Εξέλιξη της αλλεργίας :

Αρχικά, πριν αναπτυχθεί η αλλεργία, προηγείται πάντα η λεγόμενη φάση ευαισθητοποίησης σε ένα αλλεργιογόνο. Ευαισθητοποίηση ονομάζουμε τη διαδικασία κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού έρχεται σε επαφή με ένα αλλεργιογόνο το οποίο φυσιολογικά υπάρχει στο περιβάλλον και αντί να το αγνοήσει όπως θα ήταν το σωστό, ενεργοποιεί μια διαδικασία για την παραγωγή ειδικών αντισωμάτων για να εξουδετερώσουν το συγκεκριμένο αλλεργιογόνο. Τα αντισώματα είναι ειδικές πρωτεΐνες του ανοσοποιητικού συστήματος που έχουν ιδιαίτερη και ειδική μορφολογία-δομή ώστε να ταιριάζουν ακριβώς με το αλλεργιογόνο που έχει προκαλέσει την παραγωγή τους. Η ευαισθητοποίηση μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε χρονική στιγμή στη ζωή του ανθρώπου, από την εποχή που είναι έμβρυο στην μήτρα της μητέρας του έως τα βαθιά γεράματα. Κατά την ευαισθητοποίηση δεν εκδηλώνονται συμπτώματα αλλεργίας, γιατί το αμυντικό σύστημα χρειάζεται κάποιες μέρες για να παράγει τα πρώτα αντισώματα. Την επόμενη όμως φορά, που ο οργανισμός θα έρθει σε επαφή με το αλλεργιογόνο, θα εκδηλωθεί η αλλεργία. Το κυρίαρχο αντίσωμα ή αλλιώς ανοσοσφαιρίνη της αλλεργίας είναι η ανοσοσφαιρίνη IgE.

Η είσοδος των αλλεργιογόνων στον οργανισμό μπορεί να πραγματοποιηθεί με ένεση (π.χ. φαρμάκου), νυγμό (π.χ. τσίμπημα μέλισσας – σφήκας), από το αναπνευστικό σύστημα με την εισπνοή ( π.χ. αλλεργιογόνα της ατμόσφαιρας όπως γύρεις, σκόνη, επιθήλια ζώων κτλ.), από το πεπτικό σύστημα με την κατάποση (π.χ. αυγό, ψάρι), από το δέρμα όταν η επιφάνεια του παρουσιάζει φθορές όπως στο έκζεμα - ατοπική δερματίτιδα. Κατανοούμε πλέον πως ακόμη και μια απλή δερματίτιδα μπορεί να είναι η πύλη εισόδου ενός αλλεργιογόνου στον οργανισμό.

Ο τρόπος που εκδηλώνεται η αλλεργία είναι διαφορετικός για κάθε αλλεργιογόνο και για κάθε ασθενή ενώ τα συμπτώματα μπορεί να αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου και η αλλεργία να εκδηλώνεται με σοβαρότερη συμπτωματολογία σε κάθε επόμενη έκθεση στο αλλεργιογόνο. Ο ειδικός αλλεργιολόγος είναι ο κατάλληλος ιατρός για να συνδυάσει τα συμπτώματα του ασθενούς και να θέσει τη σωστή διάγνωση ή ακόμη καλύτερα σε περιπτώσεις οικογενειακού ιστορικού αλλεργίας ενδεχομένως και την πρόληψη για τα παιδιά που περιμένουν οι μέλλουσες μητέρες αλλά και για τους ενήλικες που ακόμη δεν έχουν εκδηλώσει συμπτώματα αλλά έχουν ευαισθητοποιηθεί.

 

 

 

Χρησιμοποιούμε cookie για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Εάν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Το αποδέχομαι

Αλλεργιολογικό Ινστιτούτο Πειραιά

Αλκιβιάδου 185 και 2ας Μεραρχίας
τ.κ. 18535 – Πειραιάς (Τερψιθέα)

Τηλ. Κέντρο: 2104288000
Κινητό: 6978993748
Email: glallergy@gmail.com

Copyright © 2014 - 2022 Λούρμπας Γεώργιος. All Rights Reserved. Designed by EzStore.gr