Αλλεργιολογικό Ινστιτούτο Πειραιά

Αλκιβιάδου 185 και 2ας Μεραρχίας, τ.κ. 18535 – Πειραιάς (Τερψιθέα)

Τηλ. Κέντρο: 2104288000

 

Αλλεργιολογικό Ινστιτούτο Αίγινας

Τελαμώνος 10, τ.κ. 18010 - Αίγινα (κάθετη στην Αφαίας)

Τηλ. Κέντρο: 2297022005

Κινητό: 6978993748    -     Email: glallergy@gmail.com

Πρόληψη, η καλύτερη θεραπεία

Από αυτό, γίνεται κατανοητό πως οι παρεμβάσεις για την αποτροπή εκδήλωσης αλλεργίας και η πρόληψη είναι στην παρούσα εποχή αδύνατες σε επίπεδο γενετικού υλικού. Θα πρέπει λοιπόν να επικεντρωθούμε στις παρεμβάσεις στο περιβάλλον του ανθρώπου όπου είναι αυτό εφικτό αλλά κυρίως στο να θωρακίσουμε το αμυντικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού δηλαδή το ανοσοποιητικό.

Η πρόληψη ξεκινάει από την στιγμή που δύο ενήλικοι προγραμματίζουν να γίνουν γονείς, οπότε ο τρόπος ζωής τους όπως το αλκοόλ ή το κάπνισμα μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα του σπέρματος ή των ωαρίων. Κατά την ενδομήτριο ζωή, η αποφυγή του καπνίσματος (ενεργητικού και παθητικού) από τη μητέρα είναι από τους θεμέλιους λίθους για την αποφυγή πολλών προβλημάτων στο έμβρυο και ιδιαίτερα από το αναπνευστικό σύστημα. Μετά την γέννηση, η έκθεση του βρέφους στον καπνό του τσιγάρου αυξάνει τις πιθανότητες ανάπτυξης παιδικού άσθματος ενώ ο φυσιολογικός τοκετός δρα ευεργετικά στην πρόληψη εμφάνισης αλλεργιών. Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο μητρικός θηλασμός ο οποίος θα πρέπει να διαρκεί για τουλάχιστον 6 μήνες εφόσον είναι εφικτό.

Ο ειδικός αλλεργιολόγος ανάλογα με το ατομικό ή το οικογενειακό ιστορικό του κάθε ανθρώπου μπορεί να προτείνει παρεμβάσεις για την πρόληψη εμφάνισης τροφικής ή αναπνευστικής αλλεργίας σε παιδιά που έχουν ατοπική δερματίτιδα ή σε βρέφη που έχουν αδελφάκια μεγαλύτερα με γνωστή αλλεργία. Το ισχυρότερο όπλο στην φαρέτρα μας, για την αντιμετώπιση των αλλεργιών είναι η απευαισθητοποίηση – ανοσοθεραπεία η οποία εκτός του ότι θεραπεύει αρκετές αλλεργικές παθήσεις όπως η αλλεργική ρινίτιδα, έχει ταυτόχρονα και την προληπτική – αποτρεπτική δράση για την εκδήλωση άσθματος σε αυτούς τους ασθενείς.