Αλλεργιολογικό Ινστιτούτο Πειραιά

Αλκιβιάδου 185 & 2ας Μεραρχίας Πειραιάς

Αλλεργικά Τεστ

Αλλεργικά Τεστ

Η ιατρική φαρέτρα του σύγχρονου αλλεργιολόγου περιλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα από τεστ όπου και στα δύο κέντρα του Αλλεργιολογικού Ινστιτούτου στον Πειραιά και στην Αίγινα, διενεργούνται όλα τα αλλεργικά τεστ και εφαρμόζονται οι πιο σύγχρονες αλλεργιολογικές τεχνικές σύμφωνα με τα παγκόσμια πρότυπα και τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Αλλεργιολογίας καθώς και της Ελληνικής Αλλεργιολογικής Εταιρείας.

1) Ειδικά Αλλεργικά Δερματικά Τεστ (SPTs: Skin Prick Tests).
Στο περιβάλλον και στον αέρα που εισπνέουμε, υπάρχουν αλλεργιογόνες ουσίες δηλαδή ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες όπως τα ακάρεα της σκόνης, γύρεις, γρασίδια, ελιά, περδικάκι, επιθήλια ζώων κ.α. Τα δερματικά τεστ δια νυγμού, έχουν ως σκοπό να ανιχνεύσουν την ύπαρξη ειδικών αντισωμάτων (IgE), τα οποία αντιδρούν με αυτές τις αλλεργιογόνες ουσίες. Τα IgE αντισώματα προκαλούν και είναι υπεύθυνα για την εκδήλωση αναπνευστικών αλλεργιών όπως ρινίτιδας, άσθματος και επιπεφυκίτιδας. Πρόκειται για έναν απλό, ακίνδυνο και γρήγορο τρόπο εντοπισμού του αλλεργιογονικού παράγοντα που προκαλεί τα συμπτώματα στο αναπνευστικό σύστημα.
Εντός 15 λεπτών τοποθετούνται στην εσωτερική επιφάνεια των χεριών, ανάμεσα στους καρπούς και τους αγκώνες, διαφορετικά εκχυλίσματα από τα αλλεργιογόνα που υπάρχουν στο περιβάλλον. Σε περίπτωση αλλεργίας σε κάποιο από αυτά τα εκχυλίσματα, υπάρχει μια μικρή τοπική αντίδραση στο σημείο που τοποθετήθηκε το εκχύλισμα που αναπαριστά την αντίδραση που θα έκανε αντίστοιχα στο βλεννογόνο της μύτης, των ματιών ή των πνευμόνων αν το εισπνεύσουμε. Έτσι προσομοιάζουμε την αναπνευστική αλλεργία πάνω στο δέρμα μετατρέποντας την σε ορατή και μετρήσιμη καθώς είναι ανάλογη του βαθμού αλλεργίας που έχει ο ασθενής. Μετά από μια ώρα στα σημεία των τεστ δεν υπάρχει συνήθως τίποτα και το δέρμα επανέρχεται στην αρχική του κατάσταση.
Τα SPTs χρησιμοποιούνται και στην περίπτωση της φαρμακευτικής και τροφικής αλλεργίας όπου τα αλλεργιογόνα που ανιχνεύονται είναι αντίστοιχα τροφές και φάρμακα. Ένα ακόμη δερματικό τεστ είναι το Τεστ αυτόλογου ορού το οποίο έχει ιδιαίτερη χρησιμότητα για την διερεύνηση της κνίδωσης (έχει περιγραφεί στην κατηγορία: Κνίδωση – διάγνωση).

2) Ειδικά Αλλεργικά Επιδερμικά Τεστ (APTs: Atopy Patch Tests).
Στις περιπτώσεις της αλλεργικής δερματίτiδας εξ επαφής, στην ατοπική δερματίτιδα – έκζεμα, στην επιβραδυνόμενη φαρμακευτική αλλεργία και στην ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα – γαστρεντερίτιδα μπορούμε να εντοπίσουμε την ύπαρξη ουσιών όπως το νικέλιο, φάρμακα και τροφές που μπορούν να προκαλούν τις παθήσεις που προαναφέρθηκαν. Η διαδικασία είναι τελείως ανώδυνη και ακίνδυνη αφού τοποθετούνται αυτοκόλλητα στην πλάτη που περιέχουν τις ουσίες προς ανίχνευση. Αυτά παραμένουν για 48 ώρες και ακολούθως αφαιρούνται όπου και γίνεται η πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων ενώ 24 ώρες μετά γίνεται και η τελική εκτίμηση. Τα αυτοκόλλητα περιέχουν ειδικά δισκία με τις ουσίες που εξατομικεύονται για κάθε ασθενή ανάλογα με το ιστορικό αλλεργίας του.

3) Ειδικά Αλλεργικά Ενδοδερμικά Τεστ (Intradermal Tests).
Περιπτώσεις φαρμακευτικής αλλεργίας, αλλεργίας σε μέλισσες – σφήκες (υμενόπτερα) καθώς και σε ορισμένες περιπτώσεις αναπνευστικής αλλεργίας έχουν θέση τα ενδοδερμικά τεστ. Το ελεγχόμενο αλλεργιογόνο εισέρχεται με μια ένεση ινσουλίνης ενδοδερμικά δημιουργώντας ένα μικρό πομφό ο οποίος κανονικά θα πρέπει να απορροφηθεί στα επόμενα 15 λεπτά. Αν το τεστ είναι θετικό τότε επεκτείνεται ο πομφός και εμφανίζεται ερυθρότητα .

 

Χρησιμοποιούμε cookie για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Εάν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Το αποδέχομαι

Αλλεργιολογικό Ινστιτούτο Πειραιά

Αλκιβιάδου 185 και 2ας Μεραρχίας
τ.κ. 18535 – Πειραιάς (Τερψιθέα)

Τηλ. Κέντρο: 2104288000
Κινητό: 6978993748
Email: glallergy@gmail.com

Copyright © 2014 - 2022 Λούρμπας Γεώργιος. All Rights Reserved. Designed by EzStore.gr