Αλλεργιολογικό Ινστιτούτο Πειραιά

Αλκιβιάδου 185 και 2ας Μεραρχίας, τ.κ. 18535 – Πειραιάς (Τερψιθέα)

Τηλ. Κέντρο: 2104288000

 

Αλλεργιολογικό Ινστιτούτο Αίγινας

Τελαμώνος 10, τ.κ. 18010 - Αίγινα (κάθετη στην Αφαίας)

Τηλ. Κέντρο: 2297022005

Κινητό: 6978993748    -     Email: glallergy@gmail.com

Οι αλλεργίες του καλοκαιριού. Πολύτιμες συμβουλές για ένα καλοκαίρι χωρίς προβλήματα

Η αλλεργία είναι μια μια υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού σε ουσίες που φυσιολογικά θα έπρεπε να είναι ανεκτές από τον άνθρωπο. Η αλλεργία μπορεί να εμφανιστεί με διάφορα συμπτώματα από το δέρμα με εξανθήματα όπως η κνίδωση, από το αναπνευστικό με δύσπνοια, φταρνίσματα, καταρροή, από το γαστρεντερικό σύστημα με εμετούς ή διάρροια και από το νευρικό σύστημα που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε λιποθυμία.
Το καλοκαίρι μπορεί να μας τσιμπήσει ένα υμενόπτερο δηλαδή μέλισσα ή σφήκα και μπορεί να εμφανιστεί ένα οποιοδήποτε από τα προηγούμενα συμπτώματα. Η κνίδωση είναι ένα εξάνθημα που χαρακτηριστικά έχει μικρού ή μεγάλου μεγέθους βλάβες που μπορεί να βγουν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος και μπορεί να εμφανιστεί μετά από τσίμπημα εντόμου ή ακόμη και μετά από το θαλάσσιο μπάνιο. Αν συμβεί ενώ κάνουμε μπάνιο τότε πρόκειται για κνίδωση εκ ψύχους και αυτό μπορεί να διαγνωστεί με το τεστ πάγου στο ιατρείο και να διερευνηθεί αν μπορεί να είναι επικίνδυνο ή όχι.

Από το αναπνευστικό είναι συχνή η ρινίτιδα και το άσθμα αυτή την εποχή, κυρίως λόγω της υγρασίας και των μυκήτων που υπάρχουν σε αυτή, ιδιαίτερα στο νησί που λόγω της θάλασσας η υγρασία είναι αρκετή. Τόσο η ρινίτιδα όσο και το άσθμα θεραπεύονται με ειδική απευαισθητοποίηση δηλαδή αφού αναγνωρίσουμε τι φταίει μπορούμε να δώσουμε τη δυνατότητα να το συνηθίσει ο οργανισμός μας με σταδιακή χορήγηση και αντίστοιχα να θεραπευτούμε.