Η γυρεοφορία κάθε φυτού έχει ορισμένη εποχή, τα περισσότερα όμως φυτά ανθίζουν την άνοιξη. Την άνοιξη λόγω της έντονης ανθοφορίας, η γύρη εκτινάσσεται σε υψηλά επίπεδα στην ατμόσφαιρα και δημιουργεί τα γνωστά, σε ολοένα και περισσότερο κόσμο, συμπτώματα. Η μεταφορά της γύρης γίνεται είτε με τα έντομα είτε με τον άνεμο και καθορίζεται από το μέγεθός της.
Οι ανεμόφιλες γύρεις λόγω του μικρού τους μεγέθους, είναι τα αλλεργιογόνα που προκαλούν συμπτώματα, επειδή εισπνέονται. Αν ο άνεμος, μάλιστα, είναι ισχυρός η γύρη μπορεί να πάει μέχρι και 200 χιλιόμετρα μακριά! Αυτό ερμηνεύει την ύπαρξη συμπτωμάτων από φυτά άλλης περιοχής.
Τα συμπτώματα που εμφανίζει η πλειοψηφία των ασθενών, αφορούν κυρίως το αναπνευστικό σύστημα και εμφανίζονται με τη μορφή φτερνίσματος, ρινικής καταρροής ή συμφόρησης, ρινικού κνησμού, βήχα και δύσπνοιας ενώ μπορεί να συνυπάρχουν και συμπτώματα από τα μάτια με κνησμό, ερυθρότητα και δάκρυα.
Συνήθως διαρκούν το χρονικό διάστημα της ανθοφορίας αλλά μελέτες έχουν δείξει πως σταδιακά αποκτούμε περισσότερες ευαισθητοποιήσεις δηλαδή υπάρχει το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο αριθμός των γύρεων ή γενικά των αλλεργιογόνων στα οποία ένας οργανισμός είναι ευαίσθητος με αποτέλεσμα να έχει κανείς συμπτώματα ακόμη και όλο το χρόνο. Παράλληλα, είναι πιθανό να εξελιχθεί η νόσος δηλαδή αν κάποιος έχει αλλεργική ρινίτιδα, μετά την έλευση ενός χρονικού διαστήματος να αποκτήσει και άσθμα εκτός αν κάνει ειδική απευαισθητοποίηση (εμβόλια).
Οι περισσότεροι ασθενείς αντιμετωπίζονται με συμπτωματική αγωγή στη φάση της έξαρσης των συμπτωμάτων και παράλληλα γίνεται ο ειδικός αλλεργιολογικός έλεγχος για την ανεύρεση του αιτιολογικού παράγοντα με τα δερματικά τεστ οπότε μέσα σε 20 λεπτά γνωρίζει κανείς τι τον ενοχλεί και ακολούθως γίνεται είτε αποφυγή των ενοχοποιούμενων αλλεργιογόνων όταν είναι εφικτό είτε αιτιολογική αγωγή με ειδική απευαισθητοποίηση.
Η διαδικασία απευαισθητοποίησης είναι ένας τρόπος σταδιακά αυξανόμενης χορήγησης του υπεύθυνου αλλεργιογόνου με σκοπό την τελική απόκτηση ανοχής σε αυτό και με επιπλέον πλεονέκτημα ότι υπάρχει και η δυνατότητα αναχαίτισης της εξέλιξης της νόσου. Η διαδικασία αυτή γίνεται με χορήγηση υποδόριων ενέσεων στο ιατρείο ή με σταγόνες υπογλώσσια από τον ίδιο τον ασθενή στο σπίτι του.
Με απλά λόγια δηλαδή την άνοιξη εμφανίζεται μια έξαρση των αλλεργικών συμπτωμάτων αλλά υπάρχει η δυνατότητα εξειδικευμένης και πλήρους αντιμετώπισης της νόσου και ο ειδικός αλλεργιολόγος μπορεί να βοηθήσει μαθαίνοντας τον οργανισμό των αλλεργικών ατόμων να ανέχονται τις ουσίες που του προκαλούν αλλεργία και να «συμβιώνει αρμονικά» με αυτές.