Τι είναι η τροφική αλλεργία;
Πρόκειται για μία υπερευαισθησία και παθολογική αντίδραση σε κάποιο τροφικό αλλεργιογόνο. Η αντίδραση αυτή εκδηλώνεται με έντονη και συγκεκριμένη συμπτωματολογία.
Η συμπτωματολογία αυτή μπορεί να είναι:
- Κνησμός
- Ναυτία
- Κοιλιακό άλγος
- Δερματικό έκζεμα
- Λαρυγγικό οίδημα
- Γαστρεντερικό οίδημα
- Εμετός
- Διάρροια
- Βήχας
- Αιμορραγία κατά την κένωση
Μία αλλεργική αντίδραση μπορεί να καταλήξει ακόμη και στο θάνατο αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά και εγκαίρως. Σχεδόν το 2% των ενηλίκων και το 6-8% των ανηλίκων παρουσιάζει αλλεργική αντίδραση σε κάποιο τρόφιμο. Η δερματική εκδήλωση της τροφικής αλλεργίας με έκζεμα στα παιδιά ξεπερνά το 40%.
Ποιες τροφές θεωρούνται αλλεργιογόνες;
Αν προσπαθήσει κάποιος να καταγράψει τις συνήθειες τροφές που καθιστούν αλλεργικά τα άτομα αυτές θα μπορούσαν να είναι οι εξής:
- Ψάρια
- Σόγια
- Γάλα
- Αβγά
- Ξηροί καρποί
- Σιτηρά
- Φρούτα
- Λαχανικά
- Καρυκεύματα
Από τα άτομα τα οποία εκδηλώνουν τροφική αλλεργία, το 27,5% παρουσιάζει αλλεργία στο αβγό, το 16,4% στο γάλα, το 14,5 στα φρούτα, το 10% στο κρέας, το 8,5% στο ψάρι, το 8% στα όσπρια και το 8% στα λαχανικά. Ένα άτομο εμφανίζει τα αλλεργικά συμπτώματα όταν καταναλώσει το αλλεργιογόνο τρόφιμο, όταν το εισπνεύσει, όταν έρθει σε επαφή μαζί του, διαμέσου του πλακούντα και διαμέσου του μητρικού γάλακτος. Η τροφική αλλεργία μπορεί να είναι και κληρονομική. Όταν οι γονείς έχουν κάποια αλλεργία το παιδί έχει από 40-75% περισσότερες πιθανότητες να την κληρονομήσει.
Πώς αντιμετωπίζεται η τροφική αλλεργία;
Η θεραπεία της αλλεργίας εξαρτάται από το είδος της. Συνήθως συνιστάται η άμεση διακοπή κατανάλωσης του υπεύθυνου τροφίμου. Για να διαγνωστεί η αλλεργία υπάρχουν ειδικά αλλεργικά δερματικά ή αιματολογικά τεστ που ανιχνεύουν την αλλεργιογόνο ουσία. Υπάρχει η δυνατότητα επαναπρόσληψης της τροφής με πρόκληση σε ελεγχόμενες συνθήκες στο αλλεργιολογικό ιατρείο από τον ειδικό αλλεργιολόγο, όταν πληρούνται κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις ανάλογα με τα δερματικά τεστ και τον αιματολογικό έλεγχο.
Πρόγνωση της τροφικής αλλεργίας
Η τροφική αλλεργία όταν εκδηλώνεται κατά την παιδική ηλικία έχει καλύτερη πρόγνωση και το 80-85% των παιδιών με αλλεργία στο γάλα και το αβγό θα ξεπεράσουν κάποια στιγμή την αλλεργία σε αυτές τις τροφές, αλλά μόλις το 15-20% με αλλεργία σε ξηρούς καρπούς και θαλασσινά πρόκειται να την ξεπεράσουν.
Αναλόγως του είδους της τροφικής αλλεργίας και του κατά πόσο σοβαρή είναι αυτή, θα πρέπει οι ασθενείς να ακολουθούν ένα διατροφολόγιο αποφυγής των ενοχοποιούμενων τροφών και να λάβουν από τον αλλεργιολόγο τους το πλάνο της αντιμετώπισης ενός αλλεργικού επεισοδίου.
Τι γίνεται με τις αλλεργίες στα βρέφη;
Υπάρχει και η περίπτωση όπου τα βρέφη, που είτε θηλάζουν αποκλειστικά είτε όχι, εμφανίζουν ατοπική δερματίτιδα, δηλαδή έκζεμα ή μπορεί να παρουσιάσουν χαμηλή ανάπτυξη ή πρόσληψη βάρους ή ακόμη και αιμορραγικές κενώσεις. Θα πρέπει σε όλες αυτές τις περιπτώσεις να πραγματοποιηθούν ειδικά αλλεργικά τεστ στο μωρό είτε στις τροφές που καταναλώνει η μητέρα όταν θηλάζει αποκλειστικά είτε στις τροφές με τις οποίες τρέφεται το παιδί, όταν δεν είναι σε αποκλειστικό θηλασμό. Σε περιπτώσεις όπου αποδειχθεί ότι υπάρχει αλλεργία, δίνεται στη μητέρα ειδική δίαιτα και φυσικά, αποκλείονται από το διαιτολόγιο οι αλλεργιογόνες τροφές ή όταν το παιδί δεν τρέφεται με θηλασμό αποκλείονται οι τροφές που του προκαλούν το πρόβλημα.
Όταν το παιδί έχει αλλεργία στο γάλα συνιστάται η λήψη ειδικού υποαλλεργιογονικού γάλακτος. Σημαντικό είναι επίσης να θυμάστε ότι κάποιες τροφές μπορεί να αποτελούν συστατικά για την παρασκευή άλλων τροφών ή μπορεί να βρίσκονται «κρυμμένες» σε ίχνη μέσα σε άλλες τροφές και αυτό αφορά κυρίως στο γάλα, στο αβγό, στα σιτηρά ή στους ξηρούς καρπούς. Η τροφική αλλεργία είναι αρκετά περίπλοκη και απαιτούνται ειδικοί χειρισμοί και προσοχή, γιατί το αίτιο είναι οι τροφές που σε πρώτη ματιά φαίνονται αθώες, αλλά που όμως μπορεί να κρύβουν και κάποιους κινδύνους, που ίσως αποδειχθούν πολύ δυσάρεστοι για την υγεία μας.